vrijdag 25 december 2009

Jongeren voor werk
Om de werkloosheid te bestrijden kunnen we enkel op onszelf rekenen. ‘Jobs, geen racisme’ drukt uit dat we ons niet laten verdelen op basis van racistische ideeën en dat we de strijd voor ons werk gezamenlijk zullen aangaan. We pleiten voor lokale Jongerenmarsen voor Werk in het voorjaar van 2010.

NSV: racistisch, fascistisch en gewelddadig
Niet alleen het gedachtegoed van NSV is racistisch en fascistisch, ook haar methoden zijn dat. De lijst van gewelddaden door de NSV is bedroevend lang. Wij willen de straten niet aan haar overlaten en organiseren ook dit jaar een tegenbetoging. We denken niet dat extreem-rechts met geweld bestreden kan worden. Dit zou haar underdog-positie enkel versterken en bovendien is ze juist daar op uit. Wij willen een massale, geweldloze mobilisatie om aaan te tonen dat de overgrote meerderheid van de studenten en wijkbewoners niet gediend is van een extreem-rechtse intimidatiemars door de straten van hun stad.

Hoofddoekenverbod: ondemocratisch en onproductief!
Bij het begin van het schooljaar werd het dragen van een hoofddoek verboden in 2 Antwerpse athenea. Tot dan waren ze de enige scholen in Antwerpen waar moslima’s hun hoofddoek mochten dragen en er was dan ook veel protest. Men beweert aan emancipatie te doen, maar in werkelijkheid gooit het ondemocratisch opgelegd hoofddoekenverbod olie op het vuur en wakkert het etnische en religieuze spanningen aan. De samenlevingsproblemen als gevolg van het asociale beleid los je er al helemaal niet mee op. In plaats van te pleiten voor meer middelen voor onderwijs zodat iedereen kans krijgt op een menswaardige toekomst, worden de deuren van de scholen voor een bepaald deel van de bevolking onherroepelijk gesloten. Voor extreem-rechts is een maatregel als het hoofddoekenverbod dan ook een gedroomd scenario. Met de anti-NSV betoging spreken we ons uit tegen een hoofddoekenverbod en komen we op voor meer middelen voor onderwijs.